This day will never happen again

This day will never happen again
This day will never happen again

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Τα 16 κομμάτια που στιγμάτισαν τη ζωή μου.

Η μουσική είναι ο οδηγός μας, το καταφύγιό μας, ένας πιστός μας φίλος, ένας παράλληλος εαυτός, ο καθρέφτης των συναισθημάτων μας, οι αναμνήσεις μας, οι σκέψεις μας, τα όνειρά μας, είναι ο ήχος της ζωής μας. Η μουσική δε ζητάει τίποτα από 'μας κι όμως είναι πάντα κοντά μας όταν τη χρειαζόμαστε. Η μουσική στιγματίζει τα χρόνια μας και μας ταξιδεύει όπου θέλουμε αρκεί να αφεθούμε σε αυτή.

Είναι πολύ δύσκολο να βρω τα κομμάτια που στιγμάτισαν τη ζωή μου ως τώρα. Είναι πολύ λίγα και πολύ καθοριστικά. Θα τα ακούω και θα ανατριχιάζω κάθε φορά, τα τραγούδια αυτά είμαι εγώ.
Εγώ κάποτε, εγώ τώρα, εγώ μια μέρα ίσως.. Περίεργο δεν είναι? Να αιχμαλωτίζεται μια ψυχή ολόκληρη σε 5λεπτους συνδυασμούς ήχων?

Πριγκίπισσα Σίσσυ - Ποτέ Καμιά
Ναι ναι, μπορείτε να γελάσετε όσο θέλετε, αλλά κάποτε ήμουν 6 χρονών ξέρετε. Και τότε η βαθύτερη και δυνατότερη επιθυμία μου ήταν να γίνω η πριγκίπισσα Σίσσυ. Η παιδικότητα μου, που εξακολουθεί να κατέχει ένα κομμάτι του εαυτού μου, κατοικούσε στον μαγικό κόσμο του κοριτσίστικου ονείρου. Καμιά αίσθηση της πραγματικότητας, μονάχα πριγκίπισσες και παλάτια. Μονάχα πρίγκιπες και φορέματα. Αυτό ήθελα να γίνω κι έτσι ονειρευόμουν την μετέπειτα ζωή μου. Όλα αγνά, παραμυθένια και ροζ.

My heart will go on (Titanic) - Celine Dion
Με θυμάμαι δίπλα από ένα κασετόφωνο, να ακούω αυτό το τραγούδι και να πατάω pause για να γράψω τα λόγια με ελληνικά γράμματα, μη καταλαβαίνοντας τις λέξεις, δεν είχα κάνει ακόμα αγγλικά για να ξέρω να γράφω ή να καταλαβαίνω. Θυμάμαι κάτι τέτοιο. "Νια-φα γουερέ βεγιουά"
So cute. Το έγραφα μόνο και μόνο για να το μάθω απ' έξω και να το τραγουδάω μαζί με τη Celine Dion που αγαπούσα από τότε μόνο και μόνο γιατί έλεγε αυτό το τραγούδι. Με άγγιζε τόσο αυτό το τραγούδι, δεν ήταν ο ήχος του μόνο, ήταν και οι εικόνες από την ταινία, ήταν το κόλλημά μου με τον Leonardo Dicaprio, αυτή η αίσθηση του ανεκπλήρωτου έρωτα της Rose και του Jack, η αίσθηση της ανεκπλήρωτης μου αγάπης για το τραγούδι, που δεν έφτανα τις νότες, που δεν ήμουν ήδη τραγουδίστρια. Ήμουν ένα εκκολαπτόμενο ψωνάκι όπως καταλαβαίνετε, το οποίο μάλιστα ήθελε να ερωτευτεί κιόλας.

Erreway - Tiempo

Μεγάλωσα λίγο, έγινα και 12 χρονών. Αμέ! Υπήρξα στη γενιά του rebelde way και δε θέλετε να ξέρετε πόσο πωρωμένη ήμουν. Οι "ανυπότακτες καρδιές" ήταν η πρώτη μου επαφή με την πρώιμη εφηβεία. Άρχισα να έχω είδωλα και να πλάθω στο μυαλό μου αυτό που θέλω να γίνω, σε πιο ρεαλιστικά πλαίσια. Και τότε ήθελα να γίνω μια Μarizza, δυναμική μέχρι το κόκκαλο, ανεξάρτητη, τολμηρή και φυσικά να μην περνώ ποτέ απαρατήρητη. Κι εκτός αυτών, συνειδητοποίησα την αγάπη μου για το τραγούδι για πρώτη φορά και άρχισα να γράφω στίχους πάνω σε τραγούδια.


Behind these hazel eyes - Kelly Clarkson

Κάπου εδώ ξεκινάω να ακούω γυναικείες φωνές και να εκτιμάω τις ψηλές νότες και τις καμπάνες. Ανακαλύπτω τα γούστα μου στη μουσική και ως καθόλου cool γυμνασιόπαιδο, ακούω pop. Το συγκεκριμένο κομμάτι υποδηλώνει την γενικότερη εκάστοτε αγάπη μου στην Kelly Clarkson που θεωρούσα πρότυπο ως φωνή και αποτελεί την πρώτη μου επαφή με το είδος της rock, αφού είναι pop rock και εξωτερίκευε έναν πρώιμο εαυτό.


My Chemical Romance - Disenchanted

Όταν τελείωσα το δημοτικό, ένας συμμαθητής μου έφτιαξε ένα DVD με φωτογραφίες όλων των συμμαθητών μας και είχε στο background αυτό το τραγούδι. Το κομμάτι αυτό πάντα θα μου θυμίζει εκείνες τις φωτογραφίες και το πόσο ωραία πέρασα εκείνα τα χρόνια. Θα με ανατριχιάζει πάντα με τα λόγια του "You're just a sad song, with nothing to say about a lifelong". Για μένα μιλάει για περιπέτειες, για αδιαφορία απέναντι στον κίνδυνο και για τον φόβο που σε εμποδίζει να ζήσεις σαν να μη σε νοιάζει το αύριο. Μιλά για κάτι που διψάω να το περιγράφω, μα δεν το κάνω. Το κομμάτι αυτό είναι η προσωποιημένη μου νοσταλγία που μου χτυπάει την πόρτα να ζήσω.

I surrender - Celine Dion

Celine Dion. Η τραγουδίστρια που έχω καθίσει να παρακολουθήσω με τις ώρες στον υπολογιστή μου, συνεπαρμένη από το αξεπέραστο και αδιαμφισβήτητο ταλέντο της. Η Celine Dion υπήρξε και παραμένει (σε αντίθεση με την Kelly Clarkson, που δεν εκτιμώ πια) ένα είδωλο καλλιτέχνη απ' όλες τις απόψεις και μια φωνή που ακόμα και το πέρας του χρόνου μέχρι τώρα δεν έχει αλλοιώσει. Όλα τα είδη συναισθημάτων έχουν περάσει από αυτό το κομμάτι, θλήψη, χαρά, έρωτας, θυμός, θαυμασμός, υπερένταση, ηρεμία. Κι ακόμα βλέπω τον εαυτό μου σε αυτό το κομμάτι και ακόμα θεωρώ υπέρτατους τους στίχους του. "Παραδίνομαι" στο άκουσμα του.

Go for the Goal - Pes 2008

Από που αλλού να το ξέρω.. φυσικά από τον αδερφό μου και το "pro evolution soccer 2008" που έπαιζε μικρός, το οποίο είχε αυτό το τραγούδι στην playlist! Το αγάπησα γιατί με χαρακτήριζαν οι στίχοι του. Έβγαζαν έναν δυναμισμό και μια αισιοδοξία ότι θα καταφέρω κάθε μου στόχο γιατί νιώθω άξια να το κάνω.

Νίκος Μερτζανος - Στάσου Λίγο

Δεν ξέρω τι νιώθω όταν ακούω αυτό το τραγούδι. Ξέρω απλώς ότι το αγαπώ γιατί ακόμα κι αν οι στίχοι του δεν με εκφράζουν, με εκφράζει ο ήχος του και με γεμίζει συναισθήματα κάθε φορά που το ακούω. Μου θυμίζει πολύ εφηβεία, πολύ αγνό έρωτα και την αίσθηση της αγάπης χωρίς ανταπόκριση.  Μ' αρέσει να το τραγουδάω, με ανατριχιάζουν οι στίχοι "'Ασ'τους κανόνες σου. σου τρώνε τα χρόνια σου και χάνεις τη στιγμή", αγαπώ τη φωνή του τραγουδιστή και ακόμα και αν δε βλέπω τον εαυτό μου μέσα σε αυτό, ξέρω πως είναι από τα κομμάτια που δεν είναι για όλες τις ώρες, αλλά για λίγες και μοναδικές.

Το φιλαράκι - Σοφία Βόσσου

Το κομμάτι αυτό το είχα τραγουδήσει στην αποφοίτηση του γυμνασίου. Μου θυμίζει αποφοίτηση, μου θυμίζει παλιούς φίλους, μου θυμίζει το γρήγορο και αιφνιδιαστικό πέρασμα του χρόνου που μας γελάει ειρωνικά και κάθε φορά που το ακούω με κάνει να σκέφτομαι τους φίλους μου και πόσο πολύ τους αγαπώ. Πόσο σημαντικοί είναι για μένα και πόσο δε θέλω να τους χάσω ποτέ μου γιατί με έχουνε ζήσει και τους έχω ζήσει και δε θυμάμαι τον εαυτό μου χωρίς αυτούς. Δεν βλέπω τον εαυτό μου σε αυτό το κομμάτι, βλέπω αυτούς και το πόσο πολύ τους χρειάζομαι.

ps: Άννα, Μαρία, Θεανώ, Στέλλα σας αγαπώ!

Norah Jones - Don't know why

Μια μέρα ήμουν στο σπίτι της κολλητής μου και της έβαλα να ακούσει μια ηχογράφησή μου. Η μαμά της με άκουσε και μου είπε ότι της θυμίζω την Norah Jones. Έβαλα να την ακούσω για πρώτη φορά και έτσι γνώρισα μια από τις αγαπημένες μου τραγουδίστριες. Ηταν η πρώτη μου επαφή με ήχους που έτειναν προς jazz. Λάτρεψα τη μελωδική και ζεστή φωνή της και αγάπησα πολλά κομμάτια της. "don't know why I didnt come". Το τραγούδι αυτό μου θυμίζει ένα κορίτσι που κατά βάθος ενδιαφέρεται περισσότερο για τον έρωτά που νιώθει παρά για το υποκείμενο του έρωτά της. Ο έρωτας είναι το μέσο να νιώσει ζωντανή, αδιαφορεί για τα υπόλοιπα και γι' αυτό ζει απερίσκεπτα και παρορμητικά, δίχως οι πράξεις της να βγάζουν νόημα.

Je Suis Malade - Lara Fabian

Η Lara Fabian είναι μια από τις αγαπημένες μου τραγουδίστριες και για εμένα υπήρξε καλύτερη από τη Celine Dion για ένα διάστημα με τη διαφορά ότι ο χρόνος έχει κάνει μεγάλο κακό στη φωνή της. Έχω δακρύσει με το ταλέντο της, έχω ανατριχιάσει, με εμπνέει και με έχει πλέον στιγματίσει ως καλλιτέχνης. Το κομμάτι αυτό μπορεί να μην είναι δικό της, το ερμηνεύει όμως με όλη της την καρδιά και πιστεύω πως πάνω στη σκηνή η Lara Fabian ενσαρκώνει κάθε τραγούδι σαν ηθοποιός. Τα μάτια της γίνονται αντικατοπτρισμός κάθε στίχου. Το κομμάτι αυτό θα είναι για μένα πάντα η πιο πιστή απόδειξη του ταλέντου της. Η φωνή της δε θα πάψει ποτέ να είναι οικεία και θα είναι πάντα εκεί να μου θυμίζει το πάθος μου για το τραγούδι.

Lay it Down Slow - Spiritualized

Αν υπάρχει μία λέξη για αυτό το τραγούδι, είναι η λέξη "γαλήνη". Το κομμάτι αυτό είναι τόσο γαληνευτικό που μου προκαλεί την αίσθηση του απραγματοποίητου. Μ' έχει κάνει να σκεφτώ πως μια μέρα που θα είμαι απολύτως ευτυχισμένη θα ξαπλώσω στο μπαλκόνι μου θα κοιτάξω τον ουρανό για λίγο, θα κλείσω τα μάτια μου ακούγοντάς το και θα ξεχάσω για λίγο ότι ζω. Είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά τραγούδια που έχω ακούσει, ίσως το πιο μοναδικό. Ακόμα κι αν ποτέ δεν είδα τον εαυτό μου μέσα σε αυτό, αρκεί το πόσο με γοήτευσε.

Cat Power - The Greatest

Το soundrack μιας αγαπημένης ταινίας "My Blueberry Nights" που πρωταγωνιστεί η Norah Jones. Δεν ξέρω τους στίχους αυτού του τραγουδιού αν και το έχω ακούσει άπειρες φορές. Δεν ξέρω ούτε γιατί ταυτίζομαι τόσο πολύ μαζί του. Είμαι ερωτευμένη με αυτό όμως γιατί το βρίσκω τέλειο και μελαγχολικό. "Once I wanted to be the Greatest", μια φράση που μου φέρνει στο μυαλό την προδοσία που ασκούμε πολλές φορές έναντι του εαυτού μας. Για μια εποχή ήταν το αγαπημένο μου τραγούδι. (Όπως και τα περισσότερα που υπάρχουν σε αυτή τη λίστα.)

Lana del Rey - Ride

Δεν είναι υγιές να μιλάω για αυτό το τραγούδι. Τόσο άρρωστη είμαι γι΄αυτό. Ήμουν 3η λυκείου και ήταν η χειρότερη περίοδος για να το συνειδητοποιήσω, όμως κατάλαβα πως ανέκαθεν και για πάντα το πιο σημαντικό πράγμα για να νιώθω ευτυχισμένη ήταν να νιώθω ελεύθερη. Ανυπομονούσα να τελειώσω τις πανελλήνιες και να ζήσω όπως πάντα ονειρευόμουν, ελεύθερη. Κανείς δεν μπορούσε να με εμποδίσει, ούτε οι γονείς μου, ούτε κανείς. Δεν με ένοιαζε κανείς παρα ο εαυτός μου και η ζωή μου και ήταν καιρός να συμβεί αυτό. Ο μονόλογος που έχει γράψει η Lana Del Rey στην αρχή και στο τέλος μιλάει για τις βαθύτερες και υποσυνείδητες επιθυμίες που μας αιχμαλωτίζουν βγαίνοντας στην επιφάνεια. Ο μόνος τρόπος να νιώσουμε ελεύθεροι είναι να τις ικανοποιήσουμε. Η ελευθερία, η ανεμελιά, ο παρορμητισμός μας κάνει να νιώθουμε ζωντανοί. Ο έρωτας, οι στόχοι, τα συναισθήματα δίνουν νόημα και χρώμα στη ζωή μας. Αυτά κυνηγούμε. Και γι αυτό το λόγο "We just Ride". Και κάπου μέσα στη ζωή μας χωράει και η τέχνη, ζούμε από αυτή και της δίνουμε ζωή με το να δημιουργούμε κάνοντας τη ζωή μας τέχνη. Αυτό το κομμάτι άκουγα γυρνόντας από το μάθημά μου και ανυπομονούσα να τελειώσω και να κάνω ό,τι τρέλα θέλω.
Live Fast
Die young
Be wild
and have fun

I am fucking crazy, but I'm free.

Η Lana Del Rey είναι η αγαπημένη μου τραγουδίστρια γιατί είναι αληθινή άνθρωπος και ταλαντούχα καλλιτέχνης. Αυτά τα λίγα θα πω γι'αυτήν τώρα και είστε τυχεροί γι'αυτό, πιστέψτε με.

Madrugada - Electric

Και ναι εκεί που ήθελα να νιώσω ελεύθερη και ζωντανή τελικά το κατάφερα με το να ερωτευτώ για πρώτη φορά. Ήταν η καλύτερη περίοδος της ζωής μου και δε θα την άλλαζα με τίποτα. Το τραγούδι αυτό για πάντα θα μου θυμίζει αυτόν τον άνθρωπο με τον οποίο είμαι ακόμα μαζί και χάρη στον οποίο έμαθα πολλά και έγινα ακόμα περισσότερα. Έχω κλάψει μαζί του, έχω ερωτευτεί ακόμα βαθύτερα και την περίοδο των πανελλαδικών το άκουγα 5 φορές πριν κοιμηθώ και τον σκεφτόμουν. Έτσι απλά. Γι' αυτό το τραγούδι αυτό είναι τόσο σημαντικό, γιατί μου θυμίζει αυτόν.

Let it Go - Idina Menzel

Και κάπου εδώ γελάμε... γιατί το πρώτο κομμάτι ήταν από cartoon και το άκουγα όταν ήμουν 6 χρονών και τώρα έχω πάει σχεδόν 19 (έρχονται τα γενέθλια μου btw..) και πάλι θα βάλω ένα τραγούδι από ταινία της Disney που ακούω εδώ και πολλούς μήνες και ήδη ξέρω πως με έχει στιγματίσει. Επιστρέφουμε στην αίσθηση της ελευθερίας και της αποβολής κάθε έννοιας, στην επικέντρωση της προσοχής στον εαυτό μας και στην γεννηση νέων στόχων και προσδοκιών. Λες και μια νέα μέρα ξεπροβάλει και μαζί της ένας νέος εαυτός που βάζει Χ σε ό,τι ορίζει παρελθόν.
Σε ότι δε θέλουμε πια να μας σκοτίζει λοιπόν.. Let it Go, I am one with the wind and sky!


Και αυτή ήταν η ζωή μου μέσα από τα αγαπημένα μου κομμάτια. Ομολογώ πως δεν περίμενα να κάνω ένα τόσο δυναμικό flashback και να θυμηθώ τόσα πολλά τραγούδια. Είμαι αρκετά συγκινημένη! Πείτε μου κι εσείς κομμάτια που σας στιγμάτισαν, θα χαρώ πολύ να δω σχόλιά σας!
Τα φιλιά μου!




















7 σχόλια:

  1. Aσταδγιάλα, συγκινήθηκα κι εγώ τώρα. Βασικά, κάτι μπήκε στο μάτι μου. Βασικά, είμαι πολύ ευαίσθητη κι αγαπησιάρα. Αλλά δεν το λέμε παραέξω...oh wait.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν σου φαίνεται πάντως! Θέλω μια μέρα να σε δω να συγκινείσαι στ' αλήθεια

      Διαγραφή
    2. Καθάρισε μου κρεμμύδια. Πιάνει πάντα.

      Διαγραφή
  2. Οτι άκουγα δίσκο απο Σελιν στα δώδεκα μου.
    Σκοτεινή περίοδος.
    Η πρέζα θα'ταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί όχι, είναι υπέροχη!
      Stay away from drugs!

      Διαγραφή
    2. Καλά εγώ άκουγα Τσελίν και στα 25 μου χαχαχα.

      Διαγραφή
    3. Και να συνεχίσεις να ακούς, είναι για όλες τις ηλικίες!

      Διαγραφή